Med halva säsongen spelad av division 5 kan man lätt konstatera att hösten kommer bli spännande. HSK som förra säsongen trillade ur division 4, har tagit 28 av 33 möjliga poäng. Tätt där bakom skuggar lokalkonkurrenten Gideonsberg IF  på 25 poäng.
 
Att trilla ur en serie är aldrig kul, det fick Hallstahammar erfara förra säsongen när de misslyckades med att rädda kontraktet, men många spelare i klubben har hittat flera positiva saker ur degraderingen. Laget har nämligen utvecklat ett mer fungerande grundspel den här säsongen.
 
 Vi hade inget eget spel förra säsongen och fick bara försvara oss. Nu har vi utvecklat ett eget spel där vi får anfalla och föra matcherna mycket mer. Spelarna har fått större självförtroende när de fått ha bollen mera säger en spelare till bloggen.
 
 Jag tror att det kommer bli en väldigt jämn höst. Oden och Västerfärnebo har visat att de också är duktiga lag så både HSK och GIF måste vara beredda på en tuff höst.Jag tycker att båda lagen är för bra för den här serien. Skulle gärna se att de ändrar om division 5-serien lite och lyfter upp mer än ett lag.
 
Det är ett för stort glapp mellan de bra och de lite sämre lagen i division 5.