Många av våra unga spelare i västmanland upplever prestationsångest eller att vara i större grupp.I sin tur blir pressen att prestera i skolan också också tuff. Man ska ju vara bäst när man inte ens har fyllt 15 år så det är bara att köra. På sociala medier lyfts ungdomarna som stjärnor för att dom har kommit med länslaget eller A-laget men fy fan redan vid 15 år ålder det är sjukt.

 

Det är några klubbar i Västmanland som vi vet i dagsläget jobbar med förebygga mental ohälsa. Jag nämner några av dom som jag vet jobbar med detta. Skultuna IS ,Gideonsberg IF ,Barkarö SK. Sörstafors /Kolbäck.Jag fick en förälder att låta sitt barn berätta för bloggen, hur hon blev så hårt pressad att hon mådde dåligt i flera år på grund av det.

Anna berättar nedan för bloggen hur det var att bli pressat till max.

Hela, hela veckan fokuserar jag på när det är träning och vad som behöver göras.Skolan och familjen kom på andra och tredje hand.

 

Kontroll behovet var stort det var svårt att planera och få ihop vardagen på grund av det. Vad jag har ätit och vilken tid och hur mycket.Man är så himla fokuserad och inne i det, man är som en maskin mina ledare pressade mig till max vart bara värre.

 

Det var ju så roligt att höra att man var så duktiga och bra så då fortsatte man.Träningen ledde till att Anna skadade sig kroniskt, idag ångrar hon att hon många gånger tränade och spelade matcher fast att hon var skadad.

 

När jag mådde som sämst hade jag ingen glädje var ledsen, trött, matt i kroppen, helt orkeslös, man orkar ingenting. Anna är inte den första fotbollsspelare som på unga år som drabbas av psykisk press som leder till psykisk ohälsa.En av Annas många tränare heter Lotta. Hon spelade lika mycket som Lotta när hon var i hennes ålder. När hon började på fotbollsgymnasium ökade pressen och hon fick ätstörningar. Idag är hon vaksam på de unga tjejerna hon tränar.

 

Psykisk ohälsa hos unga är en utmaning klubbarna behöver möta bättre än vad som är fallet idag. Jag tycker att det skulle behövas mer utbildning på just psykisk ohälsa.Bra fotbollsspelare som mår bra spelar bra och utvecklas bättre.

 

Då är det viktig för klubben och ledarna att man visar att man finns där och är beredd att ,lyssna utan att döma personen. Att visa att det är helt okej att må dåligt och att vi finns där för att lyssna. 

Lycka till alla klubbar .

 

Kommentera

Publiceras ej